16 september 2013

Pulled pork på älgkött!

I helgen premiärlagade vi (och med vi menar jag Niklas) pulled pork fast på älgkött istället för fläskkarre...jag menar, man tar ju det som finns i frysen:) 

Vi (återigen Niklas) började med att svänga ihop en egen barbequesås! Typ enligt nedan...

Ca 1 dl rödvin
Ca 1 dl chilisås
Ca 1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor 
1,5 msk worcestershiresås
1 msk dijonsenap
1 1/2- 2 msk honung
1 köttbuljongtärning
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver eller chiliflakes
1 msk smoked barbequesås
Smaka av med salt och peppar:) 

Finhacka lök och vitlöken, fräs dom stekpannan tills de mjuknat och blivit blivit gyllengula. Häll i vatten & buljong och rör ihop detta, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt såsen sjuda under lock på svag värme i drygt 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Vi använde en älgstek på dryga ett kilo som saltades och pepprades (både svartpeppar och chiliflakes) rejält innan den las ner i en gjutjärnsgryta (med gladlock) skala en lök och klyfta den och lägg runt "steken", skala och lägg i ca fem vitlöksklyftor. Häll över din hemmagjorda barbequesås :) 
Sätt på locket på grytan och sätt in den i ugnen på 125 grader i ca 7 timmar...gör en koll efter ca 6,5 timmar eftersom det är älgkött. 

När köttet gått klart i ugnen delade vi (faktiskt jag) sönder det med två gafflar och fördelade köttet i såsen! 
 
Till köttet åt vi pitabröd, sallad och en enkel vitlökssås:) 
Mums så gott och enkelt! Lycka till:) 


-Linda-

2 kommentarer:

  1. Tusen tack, det ska provas snarast!! Få se vad vi har för bitar kvar i frysen bara. :)

    SvaraRadera
  2. Det låter jättegott, har hjort och rådjur i frysen, ska ut och hämta en lämplig bit nu. Tack för tipset :) Kicki

    SvaraRadera